Dringend en Belangrijk: (be)ken het verschil

Op zoek naar een gevoel van rust en tevredenheid in een druk en hectisch leven? De Wet van urgentie en importantie (van Covey) is een goede tool. Je begrijpt ongetwijfeld het verschil tussen de woorden ‘dringend’ en ‘belangrijk’. Maar lukt het je ook om steeds even een stapje naar achteren te zetten om je af te vragen of je wel met de goede dingen bezig bent?

In de basis kun je je met vier dingen bezig houden:

(1) Belangrijke en dringende taken. Zoals noodsituaties oplossen en deadlines behalen. Resultaat: vermoeidheid, maar gemoedsrust en succes.

(2) Belangrijke, maar niet-dringende taken. Zoals investeren in relaties die goed voor je zijn, uitrusten, nieuwe plannen maken. Resultaat: goede energie, groei.

(3) Dringende, maar niet-belangrijke taken. Oftewel alles wat er op je to-do lijst staat dat niet onder 1 of 2 thuishoort, plus onderbrekingen (telefoontjes, e-mails, app’jes) en sociale verplichtingen. Resultaat: onbevredigd gevoel in verhouding tot de energie die het kost.

(4) Niet-dringende en niet-belangrijke taken. Denk aan dingen uitstellen, je zorgen maken, onnodige voorbereidingen, verdwalen op het internet en in social media.

Vooral 2. en 3. worden vaak omgedraaid. Na het avondeten de afwas doen is dringend, maar niet-belangrijk. Blijven zitten en praten over iedereens dag is belangrijk, maar niet-dringend (het stond vast niet op je takenlijst). Hoe drukker en vermoeider je bent, hoe meer geneigd je bent je op dringende (maar niet perse belangrijke) taken te richten. Dan heb je dat maar weer gedaan. Herkenbaar?

Erger nog, vaak beginnen we dingen die meer dringend dan belangrijk zijn in ons hoofd belangrijk te maken, om maar aan onszelf te bewijzen dat we met de goede dingen bezig zijn. Durf je dagen onder de loep te nemen en taken in een nieuwe categorie te plaatsen. Wat is echt belangrijk?

Denk eens na over de afgelopen weken. Welke belangrijke (maar niet-dringende) dingen heb je weinig prioriteit gegeven, omdat je met dringende, niet-belangrijke taken bezig was? Als je je een tijdje bij alles wat je doet (of zou willen doen) bedenkt of het dringend of belangrijk is, zul je merken dat het je de rust krijgt om niet-heel-dringende dingen gewoon even niet te doen, omdat je Belangrijke dingen te doen hebt. Good for you!