Over herfst, metaal en Inner Leadership

Volgens de Chinese natuurfilosofie met haar ‘vijf elementen’, hoort de herfst bij het element ‘Metaal’. Denk voor spiritueel begrip van Metaal niet aan staal of ijzer, maar aan metaal in de zin van iets wat moeilijk te vinden en heel waardevol is.

Metaal gaat over BEWUST ZIJN, over in contact staan met het mannelijke (Shiva) en het vrouwelijke (Shakti) in jezelf. Niks te maken met de Westerse genderdiscussie. Het mannelijke in ons is in dit geval het antwoord op de vraag ‘wie ben ik’, de vraag naar onze essentie, onze potentie. Het vrouwelijke in ons is de creativiteit, dat wat we manifesteren, laten zien. Vergelijk het in de natuur met het zaad dat een kind kan verwekken en het vrouwenlichaam dat zorgt dat het kan groeien, vorm krijgen en op de wereld wordt gezet. Beide zijn even belangrijk en ze hebben elkaar nodig om hun potentie te verwezenlijken.

Inner Leadership is je leven leiden volgens je diepste waarheid, je diepste waarden. Alleen als je helderheid hebt over wat je wil uit dit leven, kun je je richting bepalen, bepalen wat je wil doen, manifesteren. Als het Metaal element niet in balans is, kan het zijn dat je het gevoel hebt dat je niet goed weet wie je bent. Of je hebt het gevoel dat je wel weet wat je eigen waarheid is, maar dat je in de praktijk toch steeds compromissen met jezelf sluit. Metaal dat in balans is, creëert een gevoel van vrede, tevredenheid van binnenuit.

De herfst vraagt je om te verbinden, te communiceren.. met het mannelijke in jezelf. Om naar binnen te keren en uit te vinden ‘what is most precious to me’? What values do I hold most precious? What is the most precious truth in me? Laat de verhalen die je jezelf vertelt los. Je overtuigingen, je verwachtingen, je emoties… ze zijn een sluier. Til de sluier op. Wie ben je? Wat ben je? Wat ben je niet?

Een goed idee om tijdens een lange herfstwandeling ook jouw ambitie te onderzoeken. Wat probeer je op dit moment te bereiken en waarom? Is je ambitie in lijn met wat het meest waardevol is voor jou? Is jouw Metaal in balans?

Najaar schoonmaak
Om antwoord te kunnen geven op de vraag naar je essentie, je potentie, moet je eerst opruimen. Inner Leadership gaat over bewust zijn IN HET NU. Alles wat je bewaart uit het verleden, houdt je tegen om helemaal in het heden te leven. Rouw, verdriet, boosheid, nostalgie… er zijn geen slechte emoties, maar ze moeten wel stromen. Alles wat je vasthoudt, waar je je mee gaat identificeren, staat in de weg om nu te ervaren, om nu te genieten. Om nu te zijn wie je wil zijn.

Het element Metaal hoort op fysiek niveau bij de longen en de ademhaling. Volgens de Chinese filosofie bewaar je alles wat je niet los hebt gelaten (onder andere) laag in je longen. Daarom kunnen veel mensen niet makkelijk naar hun buik ademhalen, zeker niet als ze gespannen of verdrietig zijn. Diep in je longen bevindt zich dan van alles waar je liever niet heen wil. Omgekeerd werkt het gelukkig ook: door je ademhaling regelmatig (vriendelijk!) naar beneden te brengen, help je jezelf om op te ruimen. Een Chinese wijsheid: “Houd je tempel opgeruimd als je wilt dat jouw Spirit er in woont”.

Jouw Spirit is jouw hogere kracht. Daarmee verbinden is Metaal. Gebruik de energie van de herfst om je tempel op te ruimen, helderheid te krijgen en Inner Leadership te ervaren.