Check je stress

Het lichaam hoort te balanceren tussen ontspannen en (aan)gespannen. Er zijn momenten waarop je spanningsopbouw nodig hebt, om de gewenste prestatie te kunnen leveren. Maar wij moderne mensen zijn er niet aan gewend om na een moment van spanning, de hele ervaring fysiek weer los te laten.

Een gazelle die ontsnapt is aan een hongerige leeuw, begint zodra hij stilstaat hevig te schudden. Als de spanning zijn lichaam uit is, gaat hij rustig verder met waar hij mee bezig was voor het arriveren van de leeuw.

Wij willen niet beven van angst of trillen van woede waar andere mensen bijzijn. Dan lijkt het alsof we onszelf niet onder controle hebben. We bijten liever op onze tong dan dat we even lekker schreeuwen. Huilen (ook loslaten van emotie) doen de meeste volwassenen ook (te) weinig. En schudden van het lachen, na een gespannen situatie is vaak niet altijd ‘gepast’. Maar alle energie die we niet door ons heen laten bewegen en loslaten, slaat zich op in ons lichaam.

Hoe meer tijd er zit tussen het opslaan van de spanning (die je niet nodig hebt) en de poging om er van af te komen, hoe lastiger. Je kunt regelmatig een snelle check doen, om te voelen of je ontspannen in je vel zit. Hoe ontspannen zijn jouw…

(1) Ogen. Kijk je met vriendelijke, zachte ogen (alsof je naar een puppy kijkt), dan heb je vriendelijke zachte gedachten. Focus je je ogen stug op één punt, dan verdwijnt de flexibiliteit uit je denken. Een fijne oefeningen (naast doen alsof je naar een puppy kijkt in plaats van een boze buurman) is om je blik los en wijd te maken door zoveel mogelijk te proberen waar te nemen, terwijl je je hoofd niet beweegt. Niet staren, niet focussen, niks benoemen, nergens iets van vinden… alleen waarnemen.

(2) Kaken. Je kaken zijn een plek waar je gemakkelijk spanning opslaat. De spanning van niet zeggen wat je eigenlijk had willen zeggen. Of juist dingen zeggen die je liever niet had gezegd. Door je kaken te ontspannen, verzacht je ook je gedachten. Word je minder streng voor jezelf en voor de ander. Je kunt je kaken ontspannen door ze een minuut op en neer en heen en weer te bewegen. Daar ga je van gapen. Gaap met je mond wijd open. Heel goed voor je. Je kan je kaken ook masseren. Plaats je vingers onder je jukbeenderen, in de buurt van je oor. Beweeg je vingers richting je kaak, terwijl je een kauwbeweging maakt, totdat je de kaakspier onder je vingers voelt bewegen. Masseer dit gebied zachtjes met 2 vingers in een cirkelvormige beweging. Lekker hard zingen helpt trouwens ook.

(3) Schouders. Stijfheid of pijn in je nek of tussen je schouderbladen? Vraag je regelmatig af of je niet per onbewust je schouders hebt opgetrokken. Kun je ze laten zakken? Het kan helpen om diep in te ademen terwijl je je schouders zo hoog mogelijk omtrekt, om ze op een uitademing (met ‘hè’ geluid) te laten vallen. Gespannen schouders gaan vaak samen met overactieve hersenen, waardoor je minder goed kan concentreren, beslissingen nemen, heftiger op prikkels reageert, waardoor je weer meer spanning opbouwt enz.

(4) Handen. Je handen vertellen je of er iets is wat je (te stevig) vasthoudt, niet kan loslaten. Gespannen handen zorgen voor een gespannen geest en vice versa. De hart en long meridianen beginnen in de  pink en de duim. Het masseren van deze vingers geeft je letterlijk en figuurlijk meer lucht. Losschudden van armen en handen werkt ook. Of een zo stevig mogelijke vuist maken en dan weer loslaten. Als het bovenlichaam zich meer ontspant, ontspant het onderlichaam vanzelf mee.

(5) Heupen. De psoas spier in je heupen verbindt je bovenlichaam met je onderlichaam en zorgt voor mobiliteit en balans. Stel er komt een leeuw voorbij, dan spant de spier zich aan, je duikt iets ineen (boks houding), enerzijds om je kwetsbare organen te beschermen, anderzijds om klaar te staan om weg te rennen of aan te vallen. Ook zonder leeuwen slaat ons lichaam (emotionele) spanning op in de heupen. Bovendien staan de kaken in verbinding met de heupen. Zijn de kaken gespannen, dan geven ze het sein om aan te spannen door aan de heupen. Yin yoga en Tension Release Exercises helpen je om spanning in de heupen los te laten. Maar voor dagelijks onderhoud is iedere dag even dansen en goed met je heupen schudden zeer aan te raden.

(6) Tenen. Voel je de grond onder je voeten en zijn je tenen ontspannen? Dan kan jouw spanning wegstromen. Zwaartekracht is geruststellend, de aarde draagt je altijd. Je voeten zijn je basis. Met je voeten stevig op de grond kan de rest van je systeem veel meer storm aan zonder bang te hoeven zijn om te vallen. Geen knellende schoenen aantrekken voor een belangrijke presentatie dus. Wiebelen met je tenen, je voeten masseren of even goed stampen of met twee voeten tegelijk op en neer springen helpen je om spanning los te laten en de verbinding met de basis te herstellen.  

Natuurlijk geldt bij alle oefeningen: haal je nog adem? Door je adem in te houden sla je altijd spanning op. Adem in, adem uit. Ik wens je een ontspannen dag toe 🙂