De herfstequinox nodigt je uit om je balans te vinden

Vandaag is de herfstequinox: het moment waarop de dag en de nacht precies even lang zijn en op het noordelijk halfrond de herfst begint. De nachten zijn bij ons dan weer langer dan de dagen.

De energie van de zomer is actief, naar buiten gericht, duwt je naar het licht. De energie van de winter is stil, naar binnen gericht, trekt je naar de schaduw. De herfstequinox markeert het midden tussen de zomer en de winter en nodigt je uit om je eigen balans te vinden of herstellen.  

Het woord herfst komt van het oud Middelnederlandse woord ‘hervest’: oogst. In de herfst wordt duidelijk wat de zomer heeft opgeleverd en waar je in de winter zuinig mee om moet gaan. Een moment om dankbaar te zijn voor de ‘oogst’ en te vragen om de wijsheid om in de winter alleen vast te houden, te beschermen wat je nodig hebt. En los te laten wat je niet meer dient.

Op het Keltische jaarwiel bevindt de herfst(equinox) zich in het westen, waar het element ‘water’ bij hoort. Het water staat symbool voor emotie en intuïtie, voor herinnering en contemplatie. Het moment in je leven waarop je ziet wat je hebt bereikt, stil kan staat om daarvan te genieten en diep beseft dat dit leven niet eeuwig duurt. Je denkt na over wat je nog wil geven en nog wil ontvangen. 

Tegenwoordig wordt de herfstequinox steeds vaker gevierd als Mabon. Ondanks het feit dat deze naam haar oorsprong heeft in de Keltische mythologie, is er geen bewijs dat de herfstequinox voor de Kelten een speciale feestdag was. De maand september werd door Kelten en Germanen wel als heilige maand gezien. In veel oude culturen werden oogstfeesten gevierd rond het begin van de herfst. De naam ‘Mabon’ is pas rond 1960 in de Wicca geïntroduceerd.

Maar oorspronkelijke viering of niet, met de energie van de herfstequinox is Mabon prachtig om te vieren. Niet uitbundig, maar in evenwicht. Denk aan een mooie wandeling of een diner met familie of vrienden. Maak je er een ritueel van, dan geef je extra betekenis aan dit overgangsmoment. Rituelen helpen je om het oude achter te laten en je met het nieuwe te verbinden. Oftewel: stop met balen dat de zomer voorbij is en geniet 100% van de herfst!

Zo kan een Mabon ritueel er uit zien
Zet, in een cirkel, voor iedere gast een (blauwe) kaars neer op een dienblad gevuld met ‘oogst’ van onze natuur. Noten, kastanjes, appels, bramen.. Zet een aparte stenen schaal neer, gevuld met water. Geef iedereen een blaadje (geknipt in de vorm van een boomblad, waarom niet 😉 en een pen. Op het blaadje staan bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Wat heeft de zomer jou gebracht waar je dankbaar voor bent?
  • Wat wil je nog afmaken of rechtzetten voor de winter begint?
  • Wat wil je loslaten voor de winter begint?
  • Wat wil je juist beschermen deze winter/ waar wil je zuinig op zijn?

Als iedereen klaar is met schrijven, vraag je of iemand iets wil voorlezen. Je hoeft niet te reageren, alleen maar te luisteren. Als niemand meer iets wil voorlezen, kun je de papiertjes opvouwen en één voor één aansteken bij de kaarsen. Dan in de schaal met water leggen voordat je je vingers brandt.

Vorm een gesloten ketting rond de tafel door elkaar een hand te geven en bedank voor de maaltijd die op tafel gezet gaat worden. Enjoy!