De uitnodiging van de donkere maan

20 april 2023. Donkere maan. Een einde en een nieuw begin. Dood en wedergeboorte. Tijd om los te laten en ruimte te maken voor iets nieuws. De donkere maan is steeds een uitnodiging om naar binnen te keren en naar jezelf te luisteren.

Maar de energie van de donkere maan is vandaag nog krachtiger. De donkere maan van april gaat gepaard met een zonsverduistering. Die we hier niet kunnen zien, maar wel kunnen voelen. Wie ben je in het donkerste donker, waar niemand anders je kan zien?

If not now, then when… Durf jij te voelen over welk deel van jezelf een schaduw ligt? Welke stem, welke versie van jezelf durf je nauwelijks aan te kijken? Uit schaamte of schuldgevoel? De lelijkheid, de eenzaamheid, de pijn, het verdriet dat je in jezelf verstopt, waarvan je zou willen dat ze er niet is..

Of juist een stem, een passie, een kracht die staat te springen om tevoorschijn te komen. Maar die je onder controle probeert te houden, omdat je bang bent voor wat er zou kunnen gebeuren als je haar wel ten tonele zou laten verschijnen? Wat je ook vindt in het donker, je kan er veilig van uit gaan dat dat het deel is van jezelf dat licht moet krijgen, als je niet in je eigen winter wil blijven hangen.

Maak een fijn en veilig plekje voor jezelf. Adem rustig in en uit. En ga op zoek. Naar waar het pijn doet. En blijf daar. Niks doen. Alleen voelen. Waar voel je het in je lichaam? Onder in je buik of in je keel? Ergens anders? Blijf ademen. You’ll live. En als het lukt om helemaal bij haar te zijn, knuffel haar dan. Laat je schaduw-zelf zijn en troost haar met begrip, vergeving, compassie, onvoorwaardelijke liefde. “You’re loved, you’re enough, you did the best you could, I forgive you”.  

Als de kramp of de paniek of welk ander negatief gevoel dan ook plaats maakt voor lichtheid, ontspanning.. dan is er ruimte voor iets nieuws. De Keltische zomer begint in de nieuwe maancyclus. De nieuwe maan nodigt je uit om te luisteren naar je hart. Wie wil je zijn? Wat wil je geven en krijgen.. aan aandacht, zorg, tijd, liefde? Hoe ga jij genieten van het leven? Want dat is de bedoeling…